Хронотоп у соціологічному вимірі: попередній аналіз - Skok, N. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Встановлено, що соціальний простір і соціальний час у сучасній соціологічній науковій думці переважно виступають як поняття, які не мають взаємної залежності та не об’єднані єдиною концепцією. Виявлено можливість їх інтегрування для виміру соціального часу і простору за допомогою поняття «хронотоп». Розглянуто поняття «хронотоп» та попередньо проаналізовано його ґенезу у соціологічному вимірі. Визначена необхідність аналізу соціальних процесів, явищ, подій у соціології з позицій їх хронотопічності. Виявлено, що адекватне розуміння сучасності неможливе без аналізу соціального часу та соціального простору. З’ясовано, що у хронотопі має місце злиття просторових і часових характеристик в осмисленому і конкретному цілому, а також чергування суб’єктивного – об’єктивного, що забезпечує зв’язок зовнішнього та внутрішнього. Встановлено, що кардинальна зміна уявлень про простір і час, зокрема розуміння невіддільності часового і просторового визначень, у соціологічному вимірі можуть надати іншого соціального сенсу реальності у цілому або її конкретній складовій, що потребує опису.