Парадипломатія субнаціональних акторів: потенціал та форми реалізації - Holovko, I. K. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Розглянуто парадипломатію як позаюрисдикційну діяльність субнаціональних утворень, спрямовану на співробітництво з іноземними акторами. Визначено, що через те, що парадипломатія сама по собі є прикладом політичної взаємодії між нерівними партнерами, що відбувається за межами міжнародно прийнятої практики в політичній сфері, не існує усталених підходів щодо її трактування та аналізу. Стверджується, що юрисдикція субнаціональних акторів та суверенних держав у практичній площині відрізняється політичними цілями і що парадипломатія здатна краще досягти політичних цілей, коли вони не суперечать політичній волі суверенних держав. Доведено, що інструменти парадипломатії (наприклад, парадипломатичні представництва) необов’язково є більш ефективними в досягненні політичних цілей. Встановлено, що успішна парадипломатична практика вимагає балансу розвитку політичних структур та досягнення точних політичних цілей. Цілі субнаціональних акторів, що прагнуть більшої автономії чи незалежності, можуть бути розширені за рахунок формування сильних мереж однодумців субнаціональних акторів в Європі і на міжнародному рівні. Особлива увага приділяється аналізу наукових публікацій, присвячених проблемам специфіки функціонування інститутів парадипломатії в сучасному світі за участі субнаціональних акторів. Зокрема, були розглянуті роботи таких науковців, як М. Кітінг, А. Гредегой, Д. Крікманс.