Проблема ідентичності особистості: імітація чи справжність (в контексті філософської антропології) - Tarasyuk, L. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Сьогодні особливо актуальною є тема справжності людини. В даній статті досліджується проблема ідентичності людини в контексті філософської антропології. Людина намагається знайти підтвердження своєї самототожності, але натикається на безособові соціальні позиції. Ідентифікація підміняється процесом позиціонування. Установлені причини імітації, руйнування самототожності, які заважають людині бути цілісною. Оцінено вплив симулякрів на справжню природу людини. Охарактеризовані закономірності, що сприяють формуванню цілісної особистості. Обґрунтовано, що справжність людини досить тісно пов’язана з цінностями. Світ людини, її світорозуміння, світовідчуття формуються на основі цінностей. Моральні цінності володіють такими властивостями, як об’єктивність, трансцендентність, всезагальність, єдність, єдиність, ієрархічність, інтенціональність. Усі ці якості сприяють справжності людини. Розвиваючи і формуючи світ цінностей, людина віднаходить свою справжність, а найважливіше – цілісність особистості.