Лев Платонович Симиренко: життя та діяльність - Karpenko, V. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Стаття присвячується життю та діяльності неоднозначної постаті на тлі української історії: представника купецької гільдії, революціонера, науковця Лева Платоновича Симиренка. У статті автором здійснено спробу відтворити об’єктивний історичний портрет відомого українського помолога Л. Симиренка. На основі використання архівних джерел та літератури проаналізовано ключові моменти життя науковця. Здійснена спроба доповнити історичний портрет, яка підсилюється особливістю його життєвого шляху: студент-революціонер, політичний в’язень, науковець. Виділено фактори, що впливали на становлення та життєвий шлях особистості, визначено вплив науковця на суспільно-політичні процеси України в другій пол. ХІХ – на поч. ХХ ст. У роботі підкреслено особливі людські риси характеру вченого, його активну революційну та наукову діяльність. Наводиться коротка характеристика сімейних відносин Л. Симиренка, яким дослідники не приділяють значної уваги. Дано оцінку його внеску у розвиток вітчизняної науки через створені ним Мліївський помологічний розсадник, школу садівництва та наукові доробки. На базі яких була вихована ціла плеяда вітчизняних науковців.