Державні обмеження права на інформацію у сучасному глобалізованому світі - Korshun, T. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті розглядається закордонний та український досвід у сфері державного обмеження права на інформації. Зокрема, досліджується досвід Китаю, Корейської Народно-Демократичної Республіки, Російської Федерації щодо запровадження інформаційних обмежень з боку держави. Аналізуються причини застосування подібних обмежень. Стверджується, що у сучасному світі ефективне обмеження права на інформацію можливе лише водночас із побудовою закритого суспільства (в економічному, політичному та культурному сенсі). Аналізує автор основні проблеми реалізації права на інформацію у сучасному глобалізованому світі. Для України найбільш актуальними є дві проблеми на шляху до гарантування права на інформацію. Першою є порівняно низький рівень володіння англійською мовою, яка є мовою міжнародної комунікації. Друга проблема полягає у недостатньому доступі до технічних засобів, у першу чергу до мережі Інтернет та брак «технічної грамотності». Україна, маючи потужний інтелектуальний потенціал, зобов’язана якнайширше забезпечувати своїм громадянам право на доступ до інформації. Законодавство повинно створювати режим максимального сприяння вільному поширенню інформації. Також важливою має стати принципова відмова держави від спроб монополізувати інформаційні технології.