Парадипломатія як складова процесів регіоналізації на сучасному етапі - Hrachevska, T. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Проаналізовано особливості процесів регіоналізації, які виникли та активізувалися як відповідь на багатофакторну глобалізацію. Було встановлено, що збільшення повноваження регіональних спільнот у міжнародній сфері призвело до виникнення та розвитку такого явища, як парадипломатія, що виявляється в інтенсифікації діяльності регіонів у роботі міжнародних організацій та наднаціональних утворень. В статті важливе місце було відведено аналізу концепту парадипломатії, з огляду на те, що він є порівняно новим у світовій політологічній науці та практично не впроваджений до обігу у вітчизняній науці. Визначено основні підходи та механізми діяльності акторів парадипломатії щодо мобілізації регіональних ресурсів задля реалізації ініціатив щодо забезпечення інтересів регіонів та їх громадян у різних сферах. Особлива увага була приділена специфіці реалізації парадипломатії на прикладі функціонування Європейського Союзу, адже саме успішний досвід функціонування цього феномена деяким дослідникам дозволяє говорити про формування «Європи регіонів». У статті проаналізовано провідні напрямки діяльності акторів парадипломатії на рівні субнаціональних регіонів та регіонів, які створені в рамках прикордонного співробітництва. Не випадково саме на транскордонному співробітництві було зроблено акцент у статті, адже воно дозволяє місцевим органам влади розробляти та успішно реалізовувати спеціальні комплексні програми економічного, культурного, гуманітарного характеру, вирішувати питання гарантування безпеки, зайнятості місцевого населення, забезпечення охорони здоров’я на належному рівні. Автор статті особливу увагу приділяє аналізу наукових публікацій, присвячених проблемам специфіки функціонування інститутів парадипломатії в сучасному світі, передусім на європейському просторі. Зокрема, були розглянуті роботи таких науковців, як Т. Зонова, А. Кузнецов, Т. Маллой. Належне місце в роботі відводиться обґрунтуванню тези щодо доцільності інтенсифікації розвитку парадипломатії в Україні, що сприятиме залученню місцевих громад до більш активної участі в роботі міжнародних регіональних організацій, різноманітних програмах та проектах, спрямованих на налагодження добросусідських відносин між прикордонними територіями. Стверджується, що роль парадипломатії буде зростати, адже її виникнення та функціонування стало наочною ілюстрацією того, як держава та регіони можуть досягти порозуміння в сфері розподілу владних повноважень. Обґрунтовано тезу про те, що загальною є тенденція, що ті регіони, які мають широкі законодавчі повноваження та більшу автономію, успішніше та активніше розвивають різнопланову діяльність у зовнішній сфері (регіони Німеччини, Франції, Великобританії). Окреслено перспективні напрямки застосування парадипломатії в сучасних міжнародних відносинах.