Методологічні аспекти використання параметричного підходу щодо дослідження електорального простору - Shelemba, M. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті висвітлено еволюційні аспекти становлення наукових поглядів на використання параметричного підходу щодо дослідження електорального простору. Розглянуто методологічні засади використання параметричного підходу із використанням кількісних методів дослідження електорального простору, серед яких методи факторного, кореляційного аналізу, регресійного аналізу, методу групування підсумків виборів за територіями і населеними пунктами різних типів. Виявлено, що метод факторного аналізу відноситься до основних методів електорально-географічних досліджень, з його допомогою можна оцінювати найбільш важливі фактори електорального вибору. Доведено, що факторний аналіз при використанні параметричної моделі може бути заснований на факторах, які піддаються кількісному вимірюванню і є найбільш значимими для населення. В дослідженні вказано, що кореляційний аналіз відноситься до найбільш поширених математичних методів електорально-географічного аналізу. В наукових працях зазначено, що регресійний аналіз дозволяє визначити рівняння, які описують залежність голосування від того або іншого кількісного параметра. Також у статті зазначено, що одним із шляхів вивчення залежності географії впливу партій від різноманітних соціально-економічних параметрів є групування підсумків виборів за територіями і населеними пунктами різних типів. Доведено, що найбільшого використання в розрізі параметричного підходу набули факторний та кореляційний аналізи.