Мова як універсальна форма існування культури - Shishko, I. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Сьогодні мова все більше стає предметом уваги філософів, мовознавців, лінгвістів, культурознавців, оскільки існування багатьох проблем та їх вирішення знаходяться у мові. Для того, щоб будь-яка інформація стала доступнішою для свідомості людини, потрібно докласти багато зусиль, встановити зв’язки між розумом та зовнішнім світом. Автором статті проаналізовано активні й конструктивні властивості мови та її здатність впливати на формування народної культури, психології і творчості – писали І.Гердер, В. фон Гумбольдт, Й.-Л. Вайсгербер та інші. Так як мова є суспільним явищем та в ній відображаються вимоги колективності, автор у статті виявляє її роль у розвитку культури через їхній безпосередній взаємозв`язок у сучасному суспільстві. Мова виступає необхідною умовою та засобом соціалізації індивіда, а без спільної життєдіяльності з іншими людьми, без засвоєння соціальних норм, правил, культури, без освоєння досягнень, створених працею багатьох поколінь, людина не усвідомлює себе частиною соціуму. У статті мова автором розглянута як унікальний засіб виховання людини та універсальна умова існування будь-якої культури.