Культурологічний підхід до проблеми споживання в контексті освітніх завдань - Kisyel, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Проблематика культури споживання, характеристики філософського пізнання споживчих цінностей в контексті освітніх завдань залишаються поки що недостатньо розробленими. Актуалізація культурологічного підходу при дослідженні культури споживання обумовлена поверненням освіти у контекст культури. Культурологічний підхід передбачає розгляд феномена культури споживання в якості стрижневого в розумінні і поясненні людини, її свідомості та життєдіяльності. Поняття «культура споживання» можна розглядати як один із основних регуляторів життя людства, що активно досліджується, займаючи центральне місце у сучасній соціальній та культурній антропології. У статті автором проаналізовано культурологічний підхід до проблеми культури споживання за допомогою трьох взаємозалежних аспектів дії (аксіологічного, технологічного та особистісно-творчого). Культурне значення споживчих товарів має початок у глибинних ментальних структурах масової свідомості та виконує функції структурування споживчого та соціального світу. На основі аналізу антропологічних даних сформульована культурологічна модель системи речей, яка включає в себе два основні типи: речі, які можна подарувати та обміняти, речі, які не можна дарувати або обмінювати. Таким чином, на розвиток культури споживання впливає економічна і політична ситуація певної країни та культури.