Homo creator: грані творчості - Grekova, V. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Дана робота спрямована на висвітлення сутності понять «творчість» та «творча особистість». Дається визначення поняття «Homo creator», яке трактується як людина творча. Для визначення творчості як терміну аналізуються існуючі в сучасній та античній філософській літературі варіанти тлумачення. «Homo creator» аналізується як особистість вільна від страхів та переживань, певних граней та рубежів, які обмежують людину; активна, відкрита, ініціативна та креативна особистість, здатна створювати щось нове та незвідане; постійно здійснює подальшу перебудову природи, формує нове предметне середовище, в умовах якого розвиваються людська цивілізація і сама природа. Окреслено феномен творчості як складне комплексне явище. Доведено, що творчість єя соціокультурним феноменом, який орієнтований у своїй основі на щось нове та виражає сьогодення культури. Творчість - це особлива якість діяльності, що властива людині як соціальній істоті та сприяє зміні і розвитку всіх сфер громадського життя та, беззаперечно, дозволяє подолати різноманітні кризові стани й ситуації, які ставлять перед людиною основні питання сенсу її існування та взаємозв’язків із навколишнім світом. Розглядається феномен творчості як один із варіантів подолання екзистенційної кризи особистості. Проблема сучасного вивчення впливу творчості на подолання «межових» станів у житті людини та подальше відображення екзистенційних переживань на її творчій життєвій позиції є актуальним предметом для наукових пошуків.