Дипломатія Болгарії у вирішенні «македонського питання» напередодні першої світової війни - Melish, O. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті дається короткий огляд міжнародної обстановки напередодні Першої світової війни, аналіз зовнішньої політики та дипломатії Болгарії відносно вирішення «македонського питання». Особливу увагу приділено дипломатичному конфлікту між Болгарією та балканськими країнами, а також ролі Болгарії в цьому конфлікті. Підкреслюється суперечлива політика Болгарії, яка досить ухильно й обережно вела себе в переддень загальносвітового конфлікту. Зазначено, що початок військового конфлікту в Європі автоматично робив болгарську ревізіоністську зовнішню політику політикою реваншистською. Справа в тому, що болгарське національне питання було одночасно і питанням територіальним. Болгарія мала претензії практично до кожного зі своїх чотирьох сусідів. Різноманітність її ревізіонізму викликала б значні труднощі у будь-якої великої держави або коаліції держав, які поставили перед собою завдання залучення Болгарії в якості союзника. Відмічено, що у визначенні болгарської зовнішньополітичної концепції вирішальну роль відігравав цар Фердинанд. «Все політичне життя Болгарії, особливо зовнішня політика, керується царем, - зазначав російський посланник в Софії А.А. Савінський. - Міністри є сліпим знаряддям в його руках» [5, С. 741-742]. Відмічено, що на початку Першої світової війни македонські землі стали об’єктом торгу між Болгарією та Антантою, з одного боку, та блоком Центральних держав - з другого. За вступ у війну обидві коаліції обіцяли Софії приєднання Вардарської та частини Егейської Македонії. Головною помилкою Болгарії було те, що вона вступила у Cвітову війну на бік не до «товаришів», а на бік до столітнього поневолювача болгарських земель – Османської імперії. В статті було прослідковано, що визволена тяжкими стражданнями, Болгарія перейшла на бік ворога, прагнучи «справедливості». Цей крок був розглянутий суспільною думкою як «невдячість» і відповідно авторитет Болгарії ще більше знизився. Також у статті подано характеристику становища в країні напередодні Світової війни та в період нейтралітету Болгарії, проаналізована вся складність її зовнішньополітичних орієнтирів, якими керувалися болгарські політики задля вирішення головного питання – «македонського».