«Nomen est omen»: псевдоніми в акторському середовищі наддніпрянської України другої половини ХІХ – початку ХХ ст. - Yeremeyeva, I. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті, на основі спогадів та матеріалів архівних справ Центрального державного історичного архіву України м. Київ та Державного архіву Харківської області, проаналізовано етимологію псевдонімів деяких акторів Наддніпрянської України у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Розкриті особливості формування іменних моделей в залежності від амплуа артистів. Окрім цього, визначено місце та роль псевдонімів у формуванні бажаного професійного іміджу акторів. Зокрема, виявлено, що псевдоніми, запозичені чи трансформовані з прізвищ відомих літературних героїв використовувалися з метою перенесення моральних та зовнішніх якостей персонажа на артиста. Особливу увагу приділено специфіці творення сценічних імен в залежності від приналежності актора до російських чи українських за репертуаром труп. Крім того, в роботі висвітлено основні мотиви використання вигаданих антропонімів в акторському середовищі. Показано основні причини зміни імен акторами, які походили із дворянського стану та духівництва. Встановлено, що псевдонім визнавався важливим атрибутом професійної успішності не лише серед акторів, а й серед антрепренерів Наддніпрянської України другої половини ХІХ – початку ХХ ст.