Країни ЦСЄ як субрегіональна геополітична спільність та орієнтир політичної інтеграції України в європейський простір - Maslov, Y. K. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Досліджується група країн Центральної та Східної Європи на предмет формування особливої регіональної політичної, культурно-історичної та економічної спільності, яка існує всередині сучасного європейського політичного простору. Аналізуються історичні підвалини формування даної спільності в суспільствах країн даної групи, а також основні етапи її трансформації. Таких в історії сучасних країн ЦВЄ біло щонайменше дві: у 40-х рр. XX ст. - внаслідок входження до блоку радянських держав та від’єднання від європейських традицій західного зразка, та у 90-х рр. XX ст. – зворотний процес, пов’язаний з демократизацією та євроінтеграцією. Утворена східноєвропейська регіональна політична спільність може розглядатися як потенційний орієнтир євроінтеграції України до європейського політичного простору. Однак, слід враховувати, що зазначена група країн досягла такої спільності завдяки спільній політиці реформ, заснованих на програмі Вашингтонського консенсусу та неоліберальній ідеології, яка не розділяється більшістю українського населення. Тому є певні ризики для України на шляху євроінтеграції, які стосуються можливої самоізольованості нашої країни в соціально-політичному та економічному просторі ЄС. Умовою м’якого входження бачиться виважена програма дій українського уряду щодо приведення програми реформ у відповідність з європейськими стандартами, а також формування відповідних проєвропейських цінностей, спільних з цінностями східноєвропейських країн.