Аналіз російської політичної толерантності у відносинах суспільство-влада - Korolevska, A. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Висока культура толерантності прискорює політичну соціалізацію, оптимізує формування якостей громадянина, відчуття причетності до суспільних справ, прищеплює повагу до демократичних цінностей. Актуальність зазначеної теми визначається процесами, які відбуваються сьогодні в російському суспільстві і які призводять не лише до непорозуміння та руйнації суспільних відносин. У статті розглянуто стан розвитку політичної толерантності у системі відносин суспільство – влада в Росії. На основі даних опитувань громадської думки проведено статистичний аналіз для визначення тенденцій сучасного забезпечення політичної толерантності. Визначено, що існує зв’язок між підтримкою В.Путіна та сприйняттям політичної обстановки в країні як благополучної. Фіксується стійке невдоволення громадян актуальною ситуацією в країні, разом з тим громадяни не використовують наявні можливості для політичної активності. Майже дві третини росіян впевнені, що інтереси влади і суспільства в Росії не збігаються. Низький відсоток опитаних вважають, що політичний курс керівництва країни відповідає інтересам звичайних людей. Спостерігається стійка тенденція до згоди серед населення Росії зосереджувати владу в одних руках. Існує невелике зростання серед населення Росії числа тих, хто готовий пов’язувати вирішення своїх життєвих проблем з протестними формами активності.