Кризи політичної модернізації та пошук альтернативних варіантів розвитку держав - Lavrynenko, G. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У даній статті автор аналізує основні причини та наслідки кризових явищ політичної модернізації. Акцентується увага на тому, що більшість молодих незалежних держав на етапі трансформації та модернізації стикаються з даними проблемами, наслідки яких можуть стати загрозою для подальшого повноцінного функціонування, а іноді навіть існування держав. Детально розглядаються основні протиріччя політичної модернізації. Вони діляться на дві групи, і в кожній, у свою чергу, виділяється кілька підгруп. Робиться висновок, що зародження і поширення в політичних системах держав даних протиріч приводить надалі до появи криз політичної модернізації. Автор виділяє три основні кризи: легітимності, участі та регулювання конфліктів. Вони виникають послідовно і з кожним етапом загострюються, викликаючи все більшу загрозу для держави. У статті підкреслюється, що кризи політичної модернізації проявляються у вигляді «злоякісної пухлини на тілі держави». З часом вони наростають, нагнітаючи обстановку в країні, і призводять до змін у політичній системі, а іноді й кардинальної зміни режиму. Автор пропонує впровадити в державах, що зіткнулися з кризою політичної модернізації та відчули від неї негативний ефект, тенденції ретрадиціоналізації. Однак, слід зауважити, що в статті розмежовуються поняття традицій і псевдотрадицій, які можуть бути підмінені, в результаті чого вийде зворотний ефект, який ще гіршим чином може вплинути на хитке становище молодих держав. У підсумку зазначається, що процес пошуку альтернативних модернізацій шляхів розвитку держав не завершений, і оптимальна модель ще не вироблена і потребує подальших напрацювань.