Промислове місто як соціальне середовище формування ціннісних орієнтацій молоді - Iermakova, T. G (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Розвиток українського суспільства характеризується як період трансформаційних процесів, що обумовлений пошуком власного розвитку та зміни цінностей. Ціннісні орієнтації молоді є одним з найбільш актуальних питань, оскільки, з одного боку, вони через деякий час стануть характерними для цілого покоління дорослих людей, а з іншого, є відбиттям життєвих орієнтирів, які існують на даний момент. Промислове місто як соціокультурна та соціотериторіальна спільнота має відмінності, які сприяють загостренню соціальних проблем, та великою мірою впливає на побудову ієрархії ціннісних орієнтацій, визначає вектор спрямованості життєвих пріоритетів, культивує певну систему цінностей. У статті обґрунтовується актуальність вивчення соціальних умов формування ціннісних орієнтацій молоді, аналізується промислове місто як соціальне середовище, яке є складним за своєю структурою та має множину чинників, які впливають на соціокультурну ситуацію; висвітлюються особливості міського способу життя та його вплив на зміст соціалізації молоді; дається характеристика міської соціальної сфери як соцієтальної системи, яка має демографічні, екологічні, освітні особливості, а також специфічні риси місцевого самоврядування. У статті також визначаються тенденції у зміні ціннісних пріоритетів молоді промислового міста, орієнтованості молодіжної субкультури, змінах соціальної структури, появі нових прошарків населення та інших якісних перетвореннях соціального середовища, ву якому формуються ціннісні орієнтації молоді.