Сучасна оцінка та напрямки підвищення соціальної ефективності професійної діяльності працівників корекційних закладів освіти - Kolomoiets, T. H. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
ників корекційних закладів освіти (КЗО) можна вважати неповним, якщо воно не підкріплене емпіричними результатами та на практиці не доводить дієвість функціонування механізму такої ефективності. Така ситуація вимагає від нас пошуку практичних способів наукового пізнання. На допомогу в цьому випадку приходить соціологічне дослідження, яке може бути проведене серед працівників корекційних закладів освіти з метою виявлення їх пріоритетів та можливих резервів підвищення соціальної ефективності їх професійної діяльності як внутрішньої, так і зовнішньої. Тому в даній статті автором відображені основні результати дослідження соціальної ефективності професійної діяльності працівників КЗО. При цьому важливим елементом дослідження вважається розподіл соціального ефекту на 5 основних складових: внутрішній ефект, зовнішній ефект, ефект для працівника, ефект для вихованця, ефект від взаємодії працівника і вихованця. За результатами дослідження сформовано висновок, що сучасна система корекційної освіти не створює працівникам належних умов для отримання бажаного соціального ефекту. Також сформульовано основні напрямки підвищення соціальної ефективності професійної діяльності працівників корекційних закладів освіти, які дозволять вивести дану освіту на порівняно вищий соціальний рівень.