Логіка детективного жанру в свідомості сучасної людини - Krapivnyk, G. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Автором запропоновано філософсько-антропологічний аналіз логіки детективного жанру в свідомості сучасної людини. Показано, що детективні тексти несуть надвпорядкованість, що компенсує нестачу систематизованості в реальному житті, впливає безпосередньо на реципієнта, формуючи межі його свободи, і опосередковано структурує соціальний лад. В дослідженні зазначається, що класичний детектив є спорідненим з позитивістською філософією, раціоналізмом і науковим мисленням, тоді як формула детективних творів пізнього Модерну поступово ускладнюється, що відображає хід розвитку філософської думки в цілому. Особливістю логіки детективного жанру є те, що наявні в тексті типові формально-логічні елементи гіпотези, версій, доказів і спростувань комбінуються адресантами з творчим натхненням, інтуїцією, правдою життя, що не є характерними рисами сухої науки. Логіка текстів детективного жанру допомагає сучасній людині відбудувати в своїй свідомості систему універсальних філософських і культурних антропологічних цінностей, що застосовується суспільством як основа його існування, на якій базуються норми, правила і закони будь-якої сучасної держави. Крім того, особлива логіка розслідування сприяє діяльності людини в її повсякденному житті, оскільки завдяки культурному читанню, людина здатна не тільки сприйняти, але й перенести і використати закони логіки, що виявляються в детективному жанрі, в професійній, у тому числі науковій діяльності.