Корпоративна культура і культура трудового колективу: до методології розрізнення - Dmytrenko, M. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Актуальність дослідження корпоративної культури у філософсько-антропологічній площині особливо значуща для країн із соціалістичним минулим, де корпоративна культура фактично була зруйнована уніфікованою «культурою соціалістичної праці» та домодерними організаційними формами нелегальної праці так званих цеховиків. Подолання цього спадку є важливою передумовою духовного оновлення таких суспільств, до яких належить також й Україна. Прояснення культурно-антропологічного статусу корпоративної культури та шляхів її гуманізації сприятиме ствердженню європейських еталонів культури праці та культури свободи в Україні. Метою публікації є розгляд корпоративної культури та культури трудового колективу в їх порівняльній площині, акцентування уваги на методологічному підході щодо їх розрізнення. Автором з’ясовано зміст і ознаки корпоративної культури та культури трудового колективу. Культура трудового колективу у констеляціях пізнього Модерну так само, як і корпоративна культура, мають як спільні риси, так і відмінності. Їх спільні ознаки обумовлені впливом масової культури, субкультурою інформаційного суспільства, організаційною культурою. Їх розрізнення ж має передусім історично-антропологічний характер. Корпоративну культуру визначено як сутність матеріальних, духовних, соціальних цінностей, створених співробітниками організацій у процесі трудової діяльності і які відображають неповторність та індивідуальність даної організації. Обгрунтовано твердження, про важливість вироблення методологічних критеріїв їх розрізнення.