Опір православного населення Сумщини антирелігійній політиці 1920 – 30-х рр.: форми, методи та наслідки - Olitskyy, V. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті розглянуто одне з актуальних питань державно-церковних відносин ХХ ст. – опір православного населення Сумщини антирелігійній політиці 1920 – 30-х рр. у СРСР. Так, як територія сучасної Сумської області у досліджуваний період входила до складу Харківської, Полтавської та Чернігівської областей, результати отриманого дослідження репрезентують ситуацію північно-східного регіону України. У дослідженні проаналізовано джерельну базу та історіографію питання. Відзначається, що ця проблема на всеукраїнському рівні знайшла відображення як у вітчизняній, так і зарубіжній історіографії. Досліджено спротив православного населення краю вилученню церковних цінностей. Простежується постійна безперервна боротьба, яка розпочинається саме у 1922 р. Розглянуто радикалізацію методів протидії антирелігійній політиці на Сумщині у 1929 – 1930 рр. Як приклади наведено повстання у селах Берюхово та Блистів. Визначено причини як радикалізації так і затишшя спротиву у 1930 – 1935 рр. Визначено форми та методи спротиву антирелігійній політиці. Аналізуються жіночі бунти та волинки, як форми спротиву антирелігійній політиці. Охарактеризовано період зростання випадків радикальних форм спротиву у 1935 – 1937 рр. Разом із тим відстежено та визначено безперервність цього руху на Сумщині протягом усього періоду 1920 – 1930-х рр.