Основні етапи дослідження інтелектуальної біографії О. І. Георгієвського - Likhachova, O. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті проаналізовано історіографічні аспекти дослідження наукового доробку О. І. Георгієвського – викладача Рішельєвського ліцею, науковця, публіциста і реформатора системи освіти Російськіої імперії ХІХ ст. Встановлено, що його викладацька, наукова і журналістська діяльність хронологічно збіглись з насиченим подіями періодом в історії Російської імперії, коли завдання всебічної модернізації країни стали одним із головних пріоритетів внутрішньої політики держави. Особливу увагу приділено поглядам істориків на його багатовекторну діяльність. Спираючись на існуючу історичну літературу і використовуючи хронологічний принцип виявлено декілька етапів у дослідженнях інтелектуальної біографії О. І. Георгієвського. Проаналізовані характерні риси наукових досліджень, в яких відбувався безпосередній аналіз науково-публіцистичної та реформаторської діяльності О. І. Георгієвського. Визначені причини, у зв’язку з якими його інтелектуальна спадщина зазнала значного переосмислення істориків.