Класичний та посткласичний етапи розвитку уявлень про глобальні конфлікти - Pilipenko, Y. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті проаналізовані концепції вивчення сутності конфлікту, які розподіляються на дві основні традиції: традицію розуміння конфлікту як соціальної патології та традицію розуміння конфлікту як природного соціального явища. Засновниками першої традиції є О. Конт та К. Маркс, представниками другої традиції Г. Зіммель та інші. Виокремлено в рамках зазначених традицій декілька основних підходів щодо сутності конфліктів, а саме: функціональний, прагматичний, інтеракціоністський та аксіологічний. Автором детально розглянуто процес трансформації класичних традицій сутності конфліктів на конфлікти макрорівня. Констатується, що перехід від локального до глобального рівня конфліктів протікає на мезорівні, тобто глокальному рівні. Визначена необхідність дослідження не тільки впливів глобальних конфліктів на суспільство, але і розробки методів та технологій регулювання і ефективного управління наслідками цих конфліктів. Визначено три етапи розвитку уявлень про сутність конфлікту: класичний етап (О. Конт, К. Маркс), посткласичний етап (П. Штомпка, Н. Луман) та мультипарадигмальний етап, який ще тільки починає формуватися сучасними дослідниками (І. Бекешкіна, А. Ручка, Є. Головаха та ін.), які досліджують гібридні, комплексні та кроссферні війни.