Субститутні гендерні девіації за умов гендерної культури матріархату - Svyatnenko, I. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Статтю присвячено проблемі субститутних гендерних девіацій в умовах матріархальної гендерної культури. Автором зроблено висновок про те, що субститутні гендерні девіації пов’язані перш за все: а) з всебічним морально-психологічним, фінансово-економічним, соціально-рольовим приниженням/периферизовуванням чоловіка на рівні сім’ї, яка в своєму матріархальному різновиді підтримує м’яке андроцидарне середовище, основне призначення якого полягає в унезручненні чоловічого повсякдення з використанням технологій м’якої кастрації; б) з прихованими дискримінаційними практиками в різних соціальних сферах, перш за все - в сфері соціального, сімейного, військового, пенітенціарного законодавства, які реалізуються через створення погіршених умов перебування та утримання чоловіків в різних соціальних просторах, упередженого прийняття рішень щодо різних справ, де чоловічі інтереси загалом ігноруються (перш за все - у сімейних справах щодо розлучення, поділу майна, виховання дітей тощо), припущення щодо чоловіків ненормованого насильства, катувань, принижень особистої гідності при обмеженості зазначених дій та виявів щодо жінок. в) із загальною недовірою, гомофобією, моральною розкладеністю чоловічого середовища, відсутністю маскулінної солідарності, яка могла б істотним чином пом’якшувати наслідки соціопатичної деструктивності.