Азійський спосіб виробництва як чинник контрмодернізаційної ієрархічної етики конфуціанства - Medviedieva, Y. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Статтю присвячено проблемі інтерпретації азійського способу виробництва як чинника контрмодернізаційної ієрархічної етики конфуціанства. Авторкою зроблено висновок про те, що Конфуціанство як тип соціальної моралі сформувалося в умовах азійського способу виробництва, який уможливлює паралельні процеси фасадної модернізації азійських суспільств при збереженні традиційної конфуціанської основи та базисних інституцій традиціоналістського суспільства. Тому за умов азійського способу виробництва існують лише дві соціальні групи: сім’я і держава, вірніше, сім’я, яка існує поза державою (в громаді), і сім’я, яка існує в державі як у правлячому класі. Тому для сім’ї важливим буває здобуття доступу до держави, а тому важливо зробити так, щоб серед сім’ї були ті, хто потрапить до державного апарату. Тому суспільство, яке пропонує прискорену версію вертикальної мобільності, залишається фактично непорушним на рівні базису і надзвичайно мобільним на рівні надбудови. Проте, спільною залишається неможливість виникнення автономного щодо держави конкурентного середовища, виникнення міського населення як територіальної спільноти, в середовищі якої зароджується буржуазія як соціальна група.