Специфіка міжнародних гуманітарних операцій - Patlashynska, I. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Стаття присвячена аналізу правового характеру гуманітарних операцій. Розглядаються різні підходи до визначення термінології різних видів гуманітарних інтервенцій, досліджено критерії прийнятності та законності. Автор зазначає,що проблема ролі і місця гуманітарних операцій у сучасній системі міжнародних відносин заслуговує на увагу і вивчення насамперед тому, що подібні дії переживають у наш час бурхливе зростання. Вважаємо, що гуманітарні операції це насамперед складова миротворчих процесів, для інтерпретації яких застосовують велику кількість термінів: (1) миротворчість, (2) миротворча діяльність, (3) діяльність (місія) з підтримки миру, (4) миротворчі операції, (5) миротворчі місії, (6) миробудівництво, (7) превентивні дії (акції) зі збереження миру, (8) операції зі встановлення миру, (9) операції з підтримки миру, (10) операції з примусу до миру, (11) операції з постконфліктної побудови миру, (12) гуманітарні акції, (13) гуманітарні інтервенції, (14) поліцейські операції на території інших держав тощо. Аналіз нормативних документів США, Великобританії, ЄС та ООН щодо визначення «гуманітарна операція» дає підстави констатувати відсутність прямої вказівки на цю дефініцію, натомість широко використовується термін «гуманітарна допомога». Втім, тут є ще одна специфічна особливість підходу до цього поняття. Так, у Великобританії Держсекретар вирішує питання про надання такої допомоги: без оплати чи з оплатою. На відміну від вказаних країн країнах СНД, в т.ч. і Україні, в поняття «гуманітарна допомога» закладена обов’язкова умова надання такої допомоги – безоплатність. Отож автор наголошує, що, незважаючи на різницю в підходах, розумінні ролі та місця гуманітарних операцій в світовій політиці, їх вплив на утвердження прав і свобод людини, як важливих моральних орієнтирів, є надзвичайно великим.