Аналіз конституційно-правових основ місцевого самоврядування та їх відповідність європейським правовим стандартам місцевої демократії - Nahorna, M. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У даній статті подана характеристика становлення та розвитку місцевого самоврядування з часів проголошення незалежності Української держави та їх відповідності європейським правовим стандартам місцевої демократії. Виявлено, що сьогодення розвитку Української держави неможливе без функціонування дієвого інституту місцевого самоврядування як невід’ємного елемента громадянського суспільства та правової держави. Саме конституційно-правова основа місцевого самоврядування покликана забезпечити функціонування ефективного та дієздатного місцевого самоврядування, що є окремою формою народовладдя та інструментом задоволення потреб громадян України через створення необхідних умов надання громадських послуг. Встановлено, що орієнтиром та базисом для проведення комплексу реформ щодо модернізації системи державного управління, децентралізації державної влади, а також функціонування дієвого інституту місцевого самоврядування мають стати європейські стандарти місцевого самоврядування. Встановлено, що доведення до кінця довготривалої реформи місцевого самоврядування з урахуванням європейських правових стандартів місцевого самоврядування дозволить говорити про утвердження в Україні реального громадянського суспільства та правової держави.