Віртуалізація простору політичної комунікації: особливості та тенденції - Zaslavska, O. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Досліджується Інтернет як особлива форма політичної комунікації, що приводить до виникнення принципово нових каналів і способів комунікаційної взаємодії між індивідами, інститутами та владою. Запропоновано визначення політичної інтернет-комунікації та виокремлено її найбільш важливі специфічні риси: інтерактивність, синхронність, мультимедійність, гіпертекстуальність, пакетна комунікація. Особлива увага звертається на те, що саме політична інтернет-комунікація надає можливість рівноправної участі у створенні та поширенні політичної інформації всім учасникам політичного процесу: політичним акторам, суспільству та індивідам. Завдяки розвитку політичної інтернет-комунікації кожен член суспільства має можливість приєднатися до політичних процесів й стати активним їх учасником. Проаналізовано стан розвитку мережі Інтернет в Україні. З’ясовано, що українці сьогодні розглядають Інтернет як потенційний ресурс реалізації соціально-громадянської активності, ресурс можливості впливу суспільства на владні структури та контролю влади громадянами. Проте соціально-громадянські практики в мережі Інтернет ще не стали повсякденними реаліями буття пересічних українців. Такий результат зумовлений як загальною доволі низькою оцінкою українцями своїх можливостей впливу на владу, так і об’єктивними умовами розвитку інтернет-технологій у сучасному суспільстві.