Особливості формування духовної картини світу у молоді в епоху інформаційно-високотехнологічного науково-технічного прогресу - Polishchuk, N. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті обґрунтовано необхідність формування духовної картини світу, зокрема антропокосмічної у молодого покоління на сучасному етапі розвитку багатокризового світового і, в тому числі, українського суспільства. Запропоновано визначення нових термінів: антропокосмічно-духовна картина світу, антропокосмічна духовність, антропокосмічний світогляд і ряду інших антропокосмічних понять та означень у сучасному філософсько-педагогічному дискурсі. Представлена модель формування антропокосмічно-духовної картини світу у молодого покоління в умовах інформаційно-високотехнологічного науково-технічного прогресу та авторське трактування її філософсько-освітньої, педагогічної та духовної сутності. Доведено, що сформована у свідомості молодої людини антропокосмічно-духовна картина світу дозволить їй за умов невідворотного в недалекому майбутньому краху людської цивілізації, якщо вона не розв’яже нинішні глобально-цивілізаційні кризи і не уникне геокосмічних катастроф, зрозуміти сенс космічно-екзопланетного життя, яке буде безкласовим, а отже, безкризовим, безконфліктним, повноцінним та змістовним, антропокосмічно-високодуховним (божественним за М. Бердяєвим), а отже, прогресивним та практично вічним, як і життєдіяльність суспільства, яке складатиметься з таких антропокосмічно вихованих особистостей. Розкрито загальноцивілізаційний сенс антропокосмічно-духовної картини світу, який полягає у вирішенні проблеми вибору життєвих стратегій людства, пошуку нових шляхів цивілізаційного розвитку, зокрема переселення антропокосмічно-свідомої частини людства на екзопланети космосу з метою збереження генофонду людства і створення людської космічно-екзопланетної цивілізації. Показано, що традиційна духовність не в змозі забезпечити розв’язання цих цивілізаційних проблем. Вона вже нині може використовуватися лише, як первісна, початкова складова при формуванні антропокосмічної духовності.