Значення феномена спілкування для сталого розвитку сучасного - Plaksina, O. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
В роботі виявлені основні виклики/ризики на адресу сталого розвитку суспільства на інформаційно- комп’ютерному щаблі його розвитку і класифіковані в шість груп: 1) інформаційне сміття і недостовірність відомостей; 2) розщепленість свідомості людей і дифузія їх суб’єктності, заподіяні віртуальною реальністю; 3) порушення соціокультурної ідентичності людей, аксіологічний релятивізм і розхитування моральності; 4) небезпека тотально-електронної диктатури над громадянами; 5) симулятивність мережевого спілкування і фальсифікація його учасників і 6) екзистенційне спустошення/вакуум. Запропоновано інструменти та шляхи подолання виявлених ризиків: особистісно-зорієнтована освіта; ігрове і діалогове навчання; наукові доповідь і дискусія; діалог культур і ін. Охарактеризовані сутність спілкування і його розрізнення з поняттям комунікації. На цій підставі визначено змістовний потенціал спілкування і показано ефективне подолання, блокування їм більшості викликів/ризиків, що загрожують несталістю розвитку соціуму на інформаційному щаблі його розвитку, – чотирьох груп із шести виявлених в цій статті. Таким чином, встановлено позитивний вплив спілкування на сталість розвитку сучасного суспільства в глобальному масштабі.