Гендерні аспекти ризиків цивільного шлюбу - Khrustalova, M. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті аналізуються соціальні чинники формування гендерних ролей у цивільних шлюбах суспільства ризиків. Наведено дані емпіричного дослідження гендерних уявлень молоді запорізької області. Стверджується, що розподіл гендерних ролей у цивільному та офіційному шлюбах не збігається. Робиться висновок про імпліцитні ризики для сім’ї проблеми гендерної рівності. Відмова від офіційного шлюбу є не тільки наслідком розширення гендерної рівності, але й способом упоратися з ризиком гендерної нерівності. Цивільний шлюб підвищує чутливість до гендерної нерівності на тлі проявів нормативного неузгодження. Представники цивільних шлюбів складаються у відносинах, які самі не схвалюють. Ще одна проблема цивільних шлюбів - характер і зміст батьківських ролей. Цивільний шлюб веде жінку під тиск вибору «сім’я чи кар’єра». Незалежність соціального статусу жінки - скоріше причина, ніж наслідок цивільного шлюбу, проте згодом цивільний шлюб змушує її займати ще більш автономну позицію в суспільстві. Жінка в цивільному шлюбі стикається з ситуацією протиріччя між прагненням до незалежності і прагненням до безпеки через підпорядкування. В умовах цивільних шлюбів чоловік частіше називається главою сім’ї. Це суперечить делегуванню відповідальності за збереження родини саме жінці і призводить до конфлікту розподілу влади і відповідальності в цивільній сім’ї. У порівнянні з представниками офіційних шлюбів, представники цивільних значно вище цінують рівність витрачених на сім’ю сил, «економлять» на розвитку відносин, що гальмує особистісний розвиток обох.