Європейський регіональний комплекс безпеки в сучасній безпековій структурі світу - Shvechykova, Y. P. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Досліджуються особливості побудови і функціонування комплексу регіональної безпеки, що склався в Європі. Основою цього комплексу є Європейський Союз, чия безпекова природа стверджується у роботі. Особлива увага звертається на особливості внутрішньої самоорганізації даного простору безпеки, а також на фактори впливу середовища на динаміку процесів сек’юритизації. Поетапний розвиток регіону подається через призму конструктивістського огляду безпекових процесів, що дозволяє зробити акцент на різних аспектах безпеки, які є характерними для глобального світу сучасності і були характерними до того. Йдеться про економічну, інформаційну, соціальну, а також безпеку в її класичному військово-політичному розумінні. В центрі дослідження знаходиться регіональний комплекс безпеки як аналітична одиниця, що являє собою групу акторів міжнародних відносин, чиї процеси сек’юритизації і десек’юритизації настільки пов’язані між собою, що не можуть бути на належному рівні проаналізовані та вивчені окремо один від одного. Аналітичний підхід до розгляду взаємовідносин європейського регіонального комплексу безпеки з третіми державами і з іншими комплексами безпеки дозволяє виявити зв’язки між безпековою стратегією і питаннями практичної політики.