Теоретичні та практичні аспекти функціонування системи національної безпеки США – досвід для України - Abdulina, T. G. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Статтю присвячено аналізу теоретичних та практичних параметрів становлення й функціонування системи національної безпеки держави як ключового елемента її нормального функціонування. Держава виступає центральним елементом сучасної політичної системи. У повсякденному житті термін «держава» ототожнюється з країною або суспільством. Забезпечення безпеки є однією з центральних функцій держави, яка гарантує саме існування суспільства і державного апарату в стані відносної стабільності. Збалансований та розвинутий безпековий сектор держави дозволяє здійснювати адекватний моніторинг актуальних загроз та генерувати ефективний інструментарій протидії їм. Різні країни, відповідно до своїх історично сформованих політичних та управлінських традицій, а також враховуючи історичні передумови, формували різні моделі систем національної безпеки. Досвід країн з уже усталеною системою національної безпеки може багато в чому бути корисним Україні, особливо в контексті нинішніх несприятливих обставин. Однак, з огляду на динамічність міжнародних процесів, безпекове середовище світу генерує нові виклики, тому навіть найбільш усталені системи національної безпеки країн світу повинні бути достатньо гнучкими для відповідних трансформацій. На прикладі системи національної безпеки Сполучених Штатів Америки зроблено спробу продемонструвати способи адаптації американського досвіду до формування безпекового сектора української держави.