Функціональні етапи здійснення політичного впливу - Babka, V. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Проаналізовано функціональні аспекти політичного впливу. Встановлено основні етапи реалізації впливу, якими є мотиваційний, операційний, процесуальний та результативний. Процес мотивації є визначальним елементом у ході визначення цілей та бажаних результатів політичного впливу. Розкрито структуру мотивів суб’єктів впливу. До мотивів ініціатора впливу належать мотиви афіліації, досягнень та влади. Операційний етап впливу полягає в аналізі й виборі адекватних ситуацій засобів впливу – ресурсів та інструментів. Охарактеризовано відмінності між ресурсами та інструментами впливу, зокрема наявний ресурс визначає можливість здійснення діяльності, а інструмент вказує на її особливості. Можливість здійснювати вплив та досягати бажаного результату визначається наявністю достатнього ресурсу та необхідних інструментів впливу. Послідовність реалізації взаємодії включає встановлення контакту між суб’єктом та об’єктом впливу, передачу інформації для формування нових поглядів чи установок, а також закріплення результату в поведінці, прийнятих рішеннях тощо. Останній етап впливу – результативний. Він включає оцінку отриманих прямих результатів та можливі наслідки, їх відповідність поставленій меті. Крім того, вплив може реалізовуватись як системно-управлінська функція. Це відповідає процесу регулювання відповідної суспільної сфери.