Філософський дискурс сучасної післядипломної педагогічної освіти - Pashkov, V. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті представлено комплексний аналіз проблеми трансформації післядипломної педагогічної освіти в ракурсі вияву специфіки філософського дослідження. Особливістю сучасних філософських підходів стосовно професійної освіти і освіти дипломованих спеціалістів є підходи, сутність яких полягає у пошуку шляхів синтезу позитивних ідей двох основних напрямів сучасної філософії освіти: філософії гармонійної цілісності і релятивістсько-плюралістичної. Позитивним у першому холістському напрямі є прагнення його прихильників створити єдину, цілісну теоретичну систему педагогічної діяльності на основі гармонійного вирішення усієї сукупності її суперечностей. Ідеї другого напряму сучасної філософії, що по суті є антихолістськими, оскільки роблять наголос на унікальність особистості, її творчих здібностей, теж не позбавлені недоліків. І тому наше завдання полягає в пошуку синтезу даних підходів, це дає можливість адекватно аналізувати трансформаційні процеси сучасної післядипломної педагогічної освіти. Трансформаційні процеси, які відбуваються в системі післядипломної педагогічної освіти, потребують ґрунтовних теоретичних і практичних розробок. Претензії суспільства до ефективності професійної діяльності педагогів зберігаються і обумовлюють стійкість «виклику» системі післядипломної освіти - підсилити її орієнтацію на кардинальні зміни в готовності вчителів до вирішення практичних завдань сучасної шкільної освіти. Як актуальний напрям розвитку післядипломної освіти педагогічне співтовариство заявляє подолання розузгоджень між результатами післядипломної освіти, що традиційно фіксуються в його процесі і в підсумкових показниках, і очікуваною успішністю педагогів уподальшій професійній діяльності. Останнім часом відбувається активний пошук шляхів удосконалення діяльності в галузі перепідготовки педагогічних кадрів, а саме: в контексті підвищення їхнього професіоналізму, але треба зазначити, що ці напрацювання представлені тільки в напрямку психолого-педагогічної діяльності. В рамках філософського дослідження розробки соціокультурного контексту підвищення кваліфікації вчителів відсутні.