Корпоративна культура та її екзистенціональний смисл - Dmytrenko, M. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Стаття присвячена дослідженню проблем екзистенціонального смислу корпоративної культури, зокрема загрози збереження екзистенціальної особистості в умовах зростаючих процесів відчуженості. Мету публікації визначено як з’ясування комунікативного повороту корпоративної культури, що сприяє формуванню нового суб’єкта комунікативного простору корпорації, налагодженню симетричної комунікації та виходу із духовної кризи сучасного суспільства. Автора цікавить комунікативний поворот корпоративної культури, що сприяє налагодженню симетричної комунікації та виходу із духовної кризи. Відзначається, що комунікативний аспект корпоративної культури, яка, утворюючи мережу вертикальних та горизонтальних зв’язків, перетворюється на інтеркультурну комунікацію. Наголошено, що саме комунікативний поворот у дослідженні корпоративної культури надає імпульси оновленню, налагодженню симетричної комунікації та подоланню зон нерозуміння. Автором відзначено, що процеси глобалізації, корпоратизація суспільства, мультикультуралізм багато в чому стали причиною духовної кризи європейської культури. Разом з тим наголошено про можливість подолання духовної кризи в рамках корпоративної культури, оскільки вона виявляє здатність до трансформацій та конвергенції з гуманними формами. Зроблено висновок про те, що перспектива, яка відкривається внаслідок філософськоантропологічного підходу щодо проблематики корпоративної культури, дозволяє виявити її людинотворчий потенціал та відповідає запитам сучасного активного і мобільного суспільства.