С. Щоголєв: лікар і цензор - Stupak, F. Ya. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Стаття присвячується життєвому шляху неоднозначної постаті: медика за освітою, публіциста, громадськополітичного діяча, цензора з крайніми антиукраїнськими поглядами С. Щоголєва. В українській історіографії особистість С. Щоголєва не була предметом окремого наукового пошуку, а теоретичні доробки цього державного і громадського діяча є предметом багатьох наукових дискусій, політичних маніпуляцій. На основі наявної літератури розкрито деякі штрихи історичного портрета, публіцистичного доробку державного і громадського діяча. Як член комітету у справах друку він відповідав за цензуру українських книжок. Щоголєву належить численна публіцистична спадщина, але вершиною його інтелектуального доробку стала робота «Украинское движение как современный этап южнорусского сепаратизма», яка вийшла друком у 1912 р. У своїй основній праці автор з позицій російського націоналізму звів український рух до культурного, економічного і політичного сепаратизму. Праця мала вигляд докладного інформативного повідомлення про установи, видання та особи, які хоч якось долучилися до українського культурного і суспільнополітичного життя в Росії та за кордоном. Книга С. Щоголєва була за своєю сутністю підтасовкою фактів, пересмикуванням наукових теорій. У статті наводяться аналітичні роздуми відомих політиків та істориків щодо цієї постаті.