Репрезентація соціальних трансформацій в українському медіа-мистецтві - Bavykina, V. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті розглядається мистецтво нових медіа як одне із проявів сучасної культури та наслідок трансформацій в сучасному українському суспільстві. Метою роботи є виявлення специфіки українського мультимедійного мистецтва як рефлексії над процесами соціокультурних трансформацій суспільства на основі аналізу соціальнокритичного медіаарту. Якщо виділити ознаки сьогоднішнього актуального мультимедійного українського мистецтва, з його доволі нечітким перехідним статусом, то це буде синтез інтересу до минулого з відкритістю до майбутнього, деідеологізоване ставлення до мистецтва та до культурної спадщини, прояв художньої цікавості до соціального простору та виразно прогресуючий пошук нових тем у соціальному контексті. Українське медіамистецтво є відображенням соціальної реальності та трансформацій, що відбуваються в соціокультурному просторі. Зміни в соціумі конструюють реальність у мистецькому творі, який, в свою чергу, утворюючи нові форми та змісти, впливає на оточуюче середовище поза рамками мистецтва. Таким чином, вітчизняне мистецтво є не тільки репрезентантом трансформацій, що відбуваються в суспільстві, а й джерелом нових змістів та уявлень про соціум.