Освіта як фактор становлення «суспільства знання» - Vatkovska, M. G. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Розкриваються підходи до розуміння сучасного суспільства, увага акцентується на теорії постіндустріального суспільства Д.Белла, мережевого суспільства М.Кастельса та суспільства знання П. Дракера. Наголошується на тому, що їх принципова відмінність полягає у зміні акцентів, що визначають розвиток суспільства. Обґрунтовується думка про те, що сучасний рівень суспільного розвитку передбачає іншу якість освіти, яка була б здатна забезпечити підготовку людини до життя у соціумі, побудованому на знаннях. Надається ґрунтовна характеристика «суспільства знання», яке включає широкі соціальні, етичні та політичні параметри. Важливими у «суспільстві знання» є не лише можливості Інтернету та мультимедійні засоби, але й такі інструменти знання, як преса, радіо, телебачення і система освіти. Стає очевидним, що процеси, які відбуваються, диктують необхідність вчити людей мислити і жити відповідно до принципів сталого розвитку, включаючи питання етики та відповідальності. Не менше значення у «суспільстві знання» має бути приділено вихованню духовних та моральних якостей людини. Освіта є одним з провідних факторів успішного розвитку суспільства, від рівня розвитку освіти залежить рівень розвитку особистості в «суспільстві знання». Саме освіта створює умови для самореалізації особистості, самовдосконалення, формує готовність до самостійного вирішення проблем, свободи вибору, співпраці і діалогу з іншими людьми. Доводиться думка, що сучасне суспільство ставить людину перед потребою постійно самовдосконалюватись, щоб відчувати себе впевнено у швидкозмінному світі. Відтак освіта стає одним з засобів досягнення будьяких значимих цілей, що дає можливість використовувати освіту як засіб розширення і реалізації життєвого потенціалу.