До питання про антибільшовицький рух на Куп’янщині в 1919-1921 рр. - Reznikov, V. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Стаття являє собою спробу узагальнення фрагментарних даних про повстанських рух на території Куп’янського повіту Харківської губернії проти більшовицької влади в 19191921 роках. Перш за все, очевидним є факт того, що сучасні дослідники, які займаються проблемою Української революції, у своїх історичних студіях, передусім, приділяють увагу глобальним, масштабним та непересічним подіям таким, як, наприклад, Махновщина, Другий Зимовий похід, діяльність Центральної Ради чи яскравим, символічним персоналіям, як Ю. Тютюнник, М. Григор’єв, С. Петлюра та ін. У той час, як питання локальної історії залишається осторонь ґрунтовних досліджень професійних істориків і є підтвердженням чи спростуванням певних тез та висновків у рамках більш глобальних подій. Узагалі ж актуальність такого дослідження тільки зростає в зв’язку з тим, що регіональний вимір історії українського селянського повстанського руху потребує особливо ретельного та, головне, об’єктивного вивчення. Автор статті виділяє головні політичні напрямки в селянському русі Куп’янщини – самостійницький або «петлюрівський» та анархістський або махновський; аналізує комплекс причин боротьби зі встановленням радянської влади, серед яких головними є невирішеність аграрного питання та політика «воєнного комунізму»; робить спробу встановити прізвища забутих ватажків повстанських загонів і простежити певні віхи їх бойової слави; а також визначає причини занепаду масового організованого антибільшовицького руху, вирішальними з яких були: перехід до нової економічної політики (непу) та загальна розпорошеність повстанської боротьби.