Передумови та етапи ухвалення закону про лобіювання в Канаді - Trofymenko, A. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті автор досліджує досвід Канади із законодавчої регламентації інституту лобізму, перетворення його на формалізований політичний інститут, що є невід’ємною частиною суспільнополітичних процесів і важливим засобом регуляції соціального життя. Автор виокремлює основні передумови, які у 60х роках ХХ ст. привели до актуалізації питання ухвалення закону про лобіювання в Канаді, серед яких виділяє існування практики лобіювання дефакто поза правовим полем країни, досвід лобінгового законодавства США, найближчого політичного і торгівельного партнера Канади, основна увага приділяється так званому «демократичному дефіциту» та вимогам громадськості встановити прозору регульовану систему взаємодії державного управління з представниками суспільства. У роботі розглянуто процес ухвалення та реформування нормативноправової бази Канади в сфері лобізму, в якій автор виокремив та дослідив три основні етапи. Перший етап включає розробку та ухвалення Закону Канади про реєстрацію лобістів. Другий етап пов’язаний з розширенням правової бази шляхом внесення змін та додатків до закону, а також законодавчою регламентацією лобіювання на рівні провінцій та міст. До третього етапу відноситься масштабне реформування законодавчої бази та набуття чинності Закону Канади про лобіювання. Поряд з трансформацією закону про лобіювання змінювалися обов’язки та статус контрольнонаглядового органу. Так, створена ще у 1989 році посада Реєстратора після значних трансформацій перетворилася на посаду одного з восьми незалежних агентів Парламенту Канади, а Відділ з реєстрації лобістів – на окремий та незалежний орган державної влади.