Політична опозиція як невід’ємний компонент демократичного суспільства і правової держави - Morar, N. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті досліджується політична опозиція як невід’ємний компонент демократичного суспільства і правової держави. Підкреслюється, що у суспільному житті будьякої демократичної країни відносини між політичними опонентами будуються по лінії владаопозиція, тобто опозиція – це об’єктивне явище суспільного життя. Функціонування опозиції є невід’ємним елементом політичної системи всякої демократичної держави та основою розвитку громадянського суспільства. Головним інституційним елементом опозиційних структур виступають партії, які набувають статусу опозиційних чи правлячих у ході змагання за владу через вибори. Ефективність діяльності політичної опозиції залежить від багатьох факторів, зокрема: законодавче визначення статусу опозиції; гарантії її прав; згуртованість сил; наявність авторитетного лідера. Наголошується на тому, що політичні події 20132014 рр. в Україні свідчать про актуалізацію проблеми опозиції як складової політичного процесу та необхідність її нормативного визначення в межах державного законодавства. Крім того події цього періоду привели до трансформації повноважень інститутів державної влади, повернення до конституції 2004 р., формування незаконних військових формувань, ослаблення впливу центру на окремі області, боротьби політичних еліт, протистояння у Верховній Раді, які перетворилися в постійний фактор і фактично паралізують дієвість законодавчого органу держави тощо. Нагальною потребою на сучасному етапі є сильна демократична влада, консолідація усіх політичних сил (коаліції і опозиції) для збереження стабільності і міжнаціональної згоди, протистояння спробам розколоти країну за ідеологічними і національними ознаками. В цьому контексті підкреслюється, що сьогодні особливої актуальності набуває комплекс проблем, пов’язаних з законодавчим забезпеченням діяльності політичної опозиції. В Україні проблема парламентської опозиції досі залишається без юридичного вирішення. Робиться висновок, що сьогодні потреби політичного процесу України передбачають удосконалення правової бази функціонування політичних партій та необхідність нормативного визначення політичної опозиції як у межах державного законодавства, так і науки.