Криза контркультури в США в другій половині ХХ століття - Barchiy, I. M.; Shafranyosh, O. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
В статті проаналізовано основні причини кризи соціального, політичного та мистецького напрямів контркультури. Досліджено наслідки та вплив молодіжних контркультурних рухів на сучасну американську базову культуру. З початку 70х років ці рухи вступають у кризову фазу, розпочинається їх занепад. Криза мала системний характер, оскільки відбувалась під впливом цілого комплексу чинників. Відповідно до напрямків контркультури, причини її занепаду теж можна класифікувати на соціальні, політичні та мистецькі. До соціальних факторів занепаду відносять: невдача експерименту «комунного» способу життя, масовизація руху хіпі, девіантна поведінка носіїв субкультури (алкоголізм, наркоманія), зміна поколінь, економічна криза 70х років. Політичні чинники спаду контркультурних тенденцій: розмитість ідеології «нових лівих», яка критикувала існуючий порядок, не пропонуючи шляхів вирішення проблем, відсутність чіткої організаційної структури, завершення в’єтнамської війни, терористичний та кримінальний характер діяльності деяких радикальних течій «нових лівих». У мистецькому напрямі контркультурних рухів, який передусім ототожнюється з музикою, можна виділити такі фактори кризи: популяризація і масовизація рокмузики, комерціалізація субкультурного мистецтва та перетворення його на чергову тенденцію моди. Контркультура зазнала кризи і пішла на спад, але велика кількість її цінностей та ідеалів розчинились у загальній культурі і були сприйняті американським суспільством, серед яких пацифістські, антирасистські, феміністичні, зелені, антиглобалістські молодіжні течії. З’явились нові форми організації молодіжних соціальних рухів, які створювались по принципу бітників, хіпі або «нових лівих».