Опціональні методи дослідження в етносоціології релігії - Kryachko, I. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті здійснюється спроба експлікації опціональних методів дослідження в етносоціології релігії. Етносоціологію релігії можна розглядати як інтегративний конструкт, який вибудовується на теоретикометодологічному базисі соціології, соціології релігії та етносоціології. Одним із основних завдань етносоціології релігії доцільно вважати вивчення взаємодії етнічного та релігійного через виявлення, вивчення та дослідження етнічного в релігійному та релігійного в етнічному за допомогою соціологічних методів, технологій та інструментів. Проаналізовано частину сучасних наукових джерел, пов’язаних із методологією дослідження в соціології, соціології релігії та етносоціології, а також подано опціональну систему методів етносоціології релігії у мультипарадигмальному контексті. Система методологічного профілю етносоціології релігії як опціональної галузі соціології може включати наступні структурні елементи: методи аналізу письмових джерел, історичних документів та даних статистики, метод контентаналізу, метод інтерв’ю, метод експертних оцінок, метод анкетного опитування, метод спостереження, метод експерименту, метод порівняльного аналізу, метод «фільтра», метод снігового кому, метод відбору респондентів за непрямими ознаками, метод етнічної фракціоналізації, метод релігійної фракціоналізації, метод культурної фракціоналізації, метод етнорелігійної фракціоналізації, метод соціоевалюації, метод етнорелігійної соціоевалюації, технологію деконструкції.