Гра в детективі - Krapivnyk, G. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Представлено філософськоантропологічний аналіз феномена гри в детективі. Показано, що гра є значущим компонентом культури модерну і постмодерну, частиною якої є рольова реальність існуючих текстів, зокрема детективного жанру. Такий твір характеризується багатоплановою грою автора, реципієнта, героїв, акторів, що грають ролі героїв, а також самого тексту. Процес гри в серійних, формульних творах виконує важливу антропологічну компенсаторну функцію, оскільки допомагає сучасній людині задовольнити потребу в балансуванні і коригуванні свого психічного стану, розібратися в своєму внутрішньому світі, тобто провести самоаналіз і самоконтроль; виявити свою роль не тільки в уявному світі детективу, але й в реальному житті. Ці можливості обумовлені тим, що гра завжди передбачає укладання певного договору, впорядкованість, правила, згідно з якими діють всі учасники. В якісному детективному тексті адресату автором гарантовано чесність гри. При цьому виявляється, що твір виконує розважальну функцію, де реалізується прагнення сучасної людини до розкриття таємниць, до радощі впізнавання знайомих сюжетів і елементів, тобто до виграшу і тим самим підняття оцінки самого себе. Успіх запропонованої детективної гри є також важливим фактором розвитку культури в цілому.