Реалізація інноваційної концепції післядипломної педагогічної освіти: структурно-функціональна характеристика - Pashkov, V. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
В статті поддається структурнофункціональна характеристика роботи інституту післядипломної педагогічної освіти, який в сучасних умовах реалізує інноваційну складову. В статті показано моделювання нових способів роботи із самою освітою в сферах культурноосвітнього середовища регіону й усередині самої освітньої установи. Тому основною ідеєю нашого дослідження й з’являється ідея академії післядипломної педагогічної освіти, яка презентується у змістах «структури – аттрактора». У розвиток моделі академії післядипломної педагогічної освіти автор включає всі сучасні підходи до реформування системи післядипломної освіти, які розробляються в концепції гуманітарних систем: логікогносеологічний (і ін.), гуманітарноаксіологічний (і ін.) і свій – регіональний – в аспекті наукової діяльності на підставі соціокультурної парадигми. У моделі « АкадеміяАттрактор» змінюються критерії оцінки результату діяльності, змінюються уявлення про результат: це не цифрове збільшення «потоку» слухачів в освітній діяльності, не просте нагромадження науковометодичних знань у вигляді видань і публікацій різного роду; головний результат академії полягає в тому, втратила або не втратила вона свої «аттрактивні» функції в освітньому просторі, розвивається або, навпаки, згортається система освітніх процесів, які ініціюються, підтримуються академією, що розвиваються при її сприянні.