Огляд політичної ситуації в Східній Галичині у часі появи та роботи профспілок - Berest, I. R. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Розглядається політична ситуація в суспільстві Східної Галичини останньої чверті XVIIIXIX ст., що дала економічний поштовх та соціальні передумови виникнення і діяльності робітничих організацій, котрі за мету свого існування ставили проблему соціального захисту робітництва, що стало основою формування перших професійних спілок на українських землях. На основі документів дано оцінку реформам австрійського імператорського дому, що сприяли появі та розвитку нових профспілок, а також появі нової галицької еліти, котра своїми вчинками та діями сприяла формуванню інтелігенції. в сер. XIX ст.. Український національний рух переростає з культурнопросвітницького у політичний. Усвідомлення власної мети та самодостатності диктували українським діячам необхідність вироблення самостійного, відокремленого від польських впливів курсу. Водночас обмежені можливості української еліти та її соціальна база ще не дозволяли створити постійно діючий представницький орган, що відстоював би інтереси українців у Галичині. Загалом існуюча система міжнаціональних відносин знаходила своє чітке вираження у багатьох сферах суспільнополітичного життя, в тому числі й у робітничому середовищі, яке мало вирішальний вплив на формування профспілкових об’єднань, водночас визначала стратегію і тактику політичних сил у суспільнополітичному житті, невід’ємною складовою якого, безперечно, були й профспілки.