Бальзак і Україна - Stupak, F. Ya. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті розглядається історія знайомства й одруження видатного французького письменника Оноре де Бальзака і польської поміщиці, російської підданої, графині Евеліни Ганської. Вказано твори, які Бальзак присвятив Ганській, розкрито його коло знайомств серед літераторів того часу, ставлення і оцінка творів інших письменників. Наведено цитати з листів письменника, які показують ставлення і розуміння різних життєвих питань. Висвітлено історію поїздок письменника до України, відвідання ним маєтку Ганської в українському селі Верхівня і його опис, міста Києва, враження від цих подорожей. Наводиться коротка характеристика відомої історичної постаті минулого, державного діяча, благодійника І. Фундуклея. Подаються думки іншого відомого французького письменника Е. Золя щодо окресленого питання. Вони допомагають виявити особливості атмосфери і взаємовідносин у ту епоху, сформувати портрет Бальзака на основі різних позицій і уявлень. Одруження на графині Ганській, на думку Золя, було найзначнішою подією життя Бальзака. Бальзак був генієм, який став генієм працелюбства, людиною великого серця і великого розуму. Розкрито зміст матеріалів архівних справ щодо родоводу родини Ганських. Деякі архівні справи містять різноманітні господарськомайнові відомості, спадкоємні матеріали. Наводяться цікаві і важливі факти життєпису родини. Автором виявлено дві архівні справи, які мають особливий інтерес. Вони стосуються визначного полководця Михайла Кутузова. Це судові справи між Вацлавом і Софією Ганськими і генералом Кутузовим про розмежування земель маєтків. Життя М. Кутузова було пов’язане з Волинню і Поділлям.