Лідерство як соціальний феномен - Grizhenko, L. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Акцентується увага на актуальності вивчення лідерства як соціального феномена. Адже гідні лідери, які можуть задавати правильний напрям, забезпечувати колективну діяльність, спонукати людей з цілковитою віддачею до праці, завжди необхідні в усіх сферах життя суспільства. Автор наголошує на обов’язковості врахування лідером трьох видів потреб, що існують в будьякій соціальній організації, структурі чи державі в цілому. Поперше, формулювання спільної мети та плану дій. Подруге, сприяння піднесенню командного духу. Потретє, врахування інтересів кожного. Ці вимоги не варто розглядати окремо, оскільки у багатьох відношеннях вони пересікаються, викликаючи іноді позитивні, а іноді негативні наслідки. У ході висвітлення головних аспектів досліджуваного питання автор робить висновок, що справжній лідер обов’язково повинен володіти великим багажем знань та авторитетом. Але цього недостатньо. Не можна назвати будьякого лідера визначним, доки його діяльність не справила позитивний вплив на розвиток тієї чи іншої організації, нації чи держави в цілому. Все ж, незважаючи, що шлях до лідерства відкритий всім, гідним лідером може бути не кожен. Прагнучи влади, багато людей не хочуть приймати вагомих рішень, не мають достатнього піднесення духу, не вірять в себе та інших. Тому, як часто буває, займаючи високу посаду, багато хто так і не може незламно рухатися до поставленої цілі, реалізовувати визначені завдання чи заручатися підтримкою широкого кола людей.