Розвиток системи православної богословської освіти в Україні: ретроспективний аналіз - Popovych, V. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Розглянуто історичний розвиток системи православної богословської освіти в Україні. Наведено періодизацію розвитку та інституціонального становлення сучасної системи богословської освіти в Українській Православній Церкві. В даному дослідженні приділяється увага, насамперед, конфесійній професійній вищій духовній освіті – православній богословській. Згідно з «Концепцією вищої духовної освіти Української Православної Церкви» основним завданням системи вищої духовної освіти Української Православної Церкви є забезпечення необхідного рівня підготовки кандидатів для пастирського служіння, богословів та фахівців інших форм церковного служіння, а також створення умов для суспільного визнання значимості вищої духовної освіти і соціальної інтеграції випускників вищих духовних навчальних закладів. Вирішення поставленого завдання забезпечується, зокрема, розробкою принципів сумісності системи вищої духовної освіти з вітчизняною світською системою вищої освіти, а також із закордонними системами богословської освіти. Православній освіті притаманні як надбання патристичної, діалогічної традиції духовного становлення священнослужителя, так і сучасні концепції розвитку освіти в дискурсі модернізації і реформування церковносвітських відносин, що вказує на посилення соціальності богословської освіти, складовою якої є соціальне вчення Православної Церкви.