Прояви соціальних девіацій у міському просторі Катеринославської губернії (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) - Grizhenko, L. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Дослідження присвячено висвітленню причин та особливостей поширення асоціальної поведінки у міському середовищі Катеринославщини наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. Зокрема відзначено, що прискорене збільшення кількості міських жителів не лише сприяло розширенню урбанізаційних процесів, а й значно відобразилося в збільшенні масштабів прояву девіантності. Акцентується увага на тому, що такі зворотні наслідки міграційних процесів, як матеріальна скрута та злидні були причиною зростання у містах кількості пограбувань жебрацтва, проституції, самогубств чи випадків насильницької смерті. Згідно з спостереженнями автора неабиякий вплив на поширення соціальних «хвороб» міського суспільства губернії мала і моральна деградація частини населення – безсоромність та жага до легкої наживи, неповага до закону та небажання сумлінно працювати. Все це, у свою чергу, обумовлювало погіршення криміногенної ситуації в містах, зростання пияцтва, проституції, кількості самогубств та інших не менш небезпечних проявів девіантної поведінки, які значно знижували показники умов життя в губернії. І хоча благодійницькі заходи та проведення моральновиховних бесід, створення притулків, нічліжних будинків та будинків працелюбства дещо пом’якшувало ситуацію, вони все ж не могли вирішити проблеми соціальних контрастів модерного міста краю.